Vše co jste chtěli vědět o zubech, ale báli jste se zeptat ...

 

29.9.
2012
Desingpreis 2012 - vítěz soutěže

autor: MUDr. Jan Stuchlík, komentářů: 0

Německé sdružení ZWP (Zahnarzt.Wirtschaft.Praxis) již 10. rokem vyhlašuje soutěž o nejhezčí zubní praxi - DESIGNPREIS 2012. Známe vítěze - stala se jím moderní zubní praxe z Mnichova.

 

keywords: DESIGNPREIS 2012, kultivovaná zdravotní péče

celý článek

 

19.9.
2012
Čištění prvních zoubků u dětí

autor: MUDr. Jan Stuchlík

Čištění prvních zoubků u dětí

První zoubky se u dětí začínají prořezávat často již ve 4. měsíci, nejčastěji se ale začnou objevovat mezi 6. a 8. měsícem věku. 

Jakmile se první zoubky (nejčastěji jsou to dolní 2 řezáky) začnou do úst prořezávat, je vhodné započít s jejich čištěním.

 

Na trhu je k dispozici řada dětských kartáčků, důležité je, aby hlavička kartáčku byla hustě osázena měkkými vlákny.

Kromě mechanického čištění je účinnou prevencí vzniku zubního kazu používání fluoridových preparátů - v tomto případě dětských zubních past. Ukázalo se totiž, že preventivní účinnek fluoridu je nejefektivnější přímo na povrchu zubu, tedy po dobu, kdy setrvává v ústech během čištění, nikoliv tedy jeho zabudovávání do zubní skloviny přes trávící trakt jako byla domněnka u fluoridových tablet. Dětskou zubní pastu je tedy vhodné začít používat hned. 

keywords: dětský chrup, kartáček, fluoridy

celý článek

 

19.9.
2012
Floss neboli zubní nit

autor: MUDr. Jan Stuchlík

Floss neboli zubní nit

 

Floss neboli zubní nit patří mezi jednu z nejúčinnějších pomůcek k čištění mezizubních prostor.

Ze zkušenosti však víme, že nepatří zrovna mezi ty oblíbené. Proč? Mnoha uživatelům přijde čištění se zubní nití nepohodlné, zdlouhavé a často si při čištění poraní dásně. Proč ale například v USA je používání flossu naprosto běžné?

keywords: floss, zubní nit, dentální hygiena, prevence, dětský chrup

celý článek

 

10.6.
2012
Jak se zachovat při úrazech zubů?

autor: MUDr. Jan Stuchlík

Jak se zachovat při úrazech zubů?

Evropané mohou na počátku léta 2012 po všech negativních ekonomických zprávách dát průchod svým emocím při sledování svých fotbalových týmů na ME v Polsku - Ukrajině. Před nedávnem skončilo MS v ledním hokeji a za chvíli nás čeká vrchol sporotvní sezóny - Olympiáda v Londýně. A právě sport má na svědomí nejvíce úrazů zubů.

Mezi postiženými převažují, celkem logicky, se  svým vrozeným větším sklonem k riskování, muži. Co se týče věku, nejvíce si zuby při sportu zraňují děti a dospívající. A nepostiženější zuby jsou bohužel horní stálé řezáky. Může za to jejich exponovaná pozice v dutině ústní. Vzhledem k tomu, že se stálé (dospělácké) zuby objevují v ústech již mezi 6. a 7. rokem je potřeba počítat s tím, že ke zlomění nebo dokonce ztrátě stáleho (esteticky nejvýraznějšího zubu) - horního středního řezáku může dojít již ve velmi útlém věku a proto je dobé být jako rodič poučen, jak se zachovat pokud dojde k úrazu zubu.

keywords: úrazy zubů, prevence, ošetření

celý článek

 

<<  <  1  2  3  4  5  6  > >>

 
 

© Český úsměv 2012