Vše co jste chtěli vědět o zubech, ale báli jste se zeptat ...

 

17.12.
2013
Cesta do hlubin psí tlamy

Kategorie: Koktejl
autor: MDDr. Adam Šíma, komentářů: 0

Cesta do hlubin psí tlamy

Můžete mě obvinit téměř z čehokoliv, ale rozhodně ne z přílišného humanismu. Ne snad, že bych se rád koupal v krvi svých pacientů jako čachtický zubař (ještěže tam nemám praxi!), ale jsem přesvědčen, že nejhloupějším zvířetem na světě je člověk. Člověk je zkrátka v mém pojetí univerza součástí přírody (čímto zdravím Václava Klause, který v této chvíli jako správný sportovec dostává srdeční slabost).

 

Málokoho z nás napadne, že i zvířata mají problémy se zuby. Vzhledem k nezkrotnosti lidských mláďat, která vynikají rozumem srovnatelným s chytřejšími exempláři delfínů, obdivuji veterinární stomatology. Jejich pacienti nedovedou říct, co je kde bolí (což je ostatně běžným jevem i v ordinaci lidské), koušou a trpí nepřebernou řadou pro lidského zubaře exotických chorob. Bohužel neplatí, že stejný přístup, který uplaťnujeme v léčbě lidí, lze využíti i u zvířecích pacientů, a to už proto, že zuby zvířat jsou Matkou přírodou nebo zlomyslným Stvořitelem designovány úplně jinak než chrup lidský.

Trochu jsem si pohrál a zhotovil pár rentgenových snímků. Přeji příjemnou podívanou do tlam psích miláčků i konzumní zvěřiny. 

Srovnání dolního špičáku (trháku) psa (vlevo) a člověka (vpravo)

 

Dolní stolička mrtvého pejska

Dolní šestka (vlevo) a sedmička (vpravo) stále živého člověka

Lidské dolní osmičky - každá úplně jiná a obě zkažené

Postranní zuby býložravé srny (vlevo) a asi všežravého jezevce (vpravo)

Stejná rentgenová projekce postranních zubů psa (vlevo) a autora článku, tj. člověka (vpravo)

 

Děkuji svému pacientovi za lebky srny a jezevce. Máte-li doma zuby dalších zvířat, rád je prozkoumám!

zpět

komentářů: 0

 
 

© Český úsměv 2012