Vše co jste chtěli vědět o zubech, ale báli jste se zeptat ...

 

10.6.
2012
Jak se zachovat při úrazech zubů?

Kategorie: Prevence, dentální hygiena
autor: MUDr. Jan Stuchlík

keywords: úrazy zubů, prevence, ošetření

Jak se zachovat při úrazech zubů?

Evropané mohou na počátku léta 2012 po všech negativních ekonomických zprávách dát průchod svým emocím při sledování svých fotbalových týmů na ME v Polsku - Ukrajině. Před nedávnem skončilo MS v ledním hokeji a za chvíli nás čeká vrchol sporotvní sezóny - Olympiáda v Londýně. A právě sport má na svědomí nejvíce úrazů zubů.

Mezi postiženými převažují, celkem logicky, se  svým vrozeným větším sklonem k riskování, muži. Co se týče věku, nejvíce si zuby při sportu zraňují děti a dospívající. A nepostiženější zuby jsou bohužel horní stálé řezáky. Může za to jejich exponovaná pozice v dutině ústní. Vzhledem k tomu, že se stálé (dospělácké) zuby objevují v ústech již mezi 6. a 7. rokem je potřeba počítat s tím, že ke zlomění nebo dokonce ztrátě stáleho (esteticky nejvýraznějšího zubu) - horního středního řezáku může dojít již ve velmi útlém věku a proto je dobé být jako rodič poučen, jak se zachovat pokud dojde k úrazu zubu.

 

Evropané mohou na počátku léta 2012 po všech negativních ekonomických zprávách dát průchod svým emocím při sledování svých fotbalových týmů na ME v Polsku - Ukrajině. Před nedávnem skončilo MS v ledním hokeji a za chvíli nás čeká vrchol sporotvní sezóny - Olympiáda v Londýně. A právě sport má na svědomí nejvíce úrazů zubů.

Mezi postiženými převažují, celkem logicky, se  svým vrozeným větším sklonem k riskování, muži. Co se týče věku, nejvíce si zuby při sportu zraňují děti a dospívající. A nepostiženější zuby jsou bohužel horní stálé řezáky. Může za to jejich exponovaná pozice v dutině ústní. Vzhledem k tomu, že se stálé (dospělácké) zuby objevují v ústech již mezi 6. a 7. rokem je potřeba počítat s tím, že ke zlomění nebo dokonce ztrátě stáleho (esteticky nejvýraznějšího zubu) - horního středního řezáku může dojít již ve velmi útlém věku a proto je dobé být jako rodič poučen, jak se zachovat pokud dojde k úrazu zubu.

Fakt, že prevence je nejlepším řešením, netřeba zdlouhavě diskutovat. V případě kontaktních sportů (hokej, bojová umění) vždy zhotovit ochrannou dlahu na zuby, která chrání nejen zuby, ale i kostní výběžek před jeho zlomením.

Pokud už k úrazu dojde je třeba především zachovat klidnou hlavu. Při poranění předních zubů se totiž často poraní i ret, což může být doprovázenou silným krvácením, které ve skutečnosti zdraví ani život neohrožuje, ale svým dramatickým obrazem může vyvolat paniku. 

Pokud se část zubu odlomila je potřeba, pokud je k dispozici, úlomek uschovat pro jeho případné opětovné přilepení k zubu a také pro kontrolu, že žádný další úlomek nechybí (není například zaseklý ve rtu, což vyšetří) zubní lékař.

Pokud dojde k vyražení celého zubu, je třeba zub očistit, zabalit jej do vlkého kapesníku (optimálně zvlhčeného vlastní slinou nebo uložit do mléka (povrch kořene zubu nesmí vyschnout - obsahuje totiž živé buňky, které napomáhají hojení) a co nejdříve vyhledat zubního lékaře.

Pokud došlo k odlomení části zubu, lze úlomek k zubu buď opětovně přilepit (viz obrázky) nebo v případě ztráty úlomku chybějící část zubu dostavit estetickým bílým materiálem.

V případě vyražení zubu hraje zásadní roli čas, tedy doba mezi úrazem a ošetřením. Pokud se zub uchová ve vlhkém prostředí (vlastní slina, mléko) a k ošetření dojde do několika hodin po úraze je velká šance, že zub se po návratu do kostního lůžka a zdlahování (většinou na 2 týdny)  zcela přihojí.

V následujících měsících je třeba kontrolovat, zda korunka zubu netmavne, což by mohlo ukazovat na odumření zubního nervu následkem úrazu, ale to vše dokáže zubní lékař vyřešit.

Vzhledem k tomu, že ke ztrátě stálého horního středního řezáku může následkem úrazu dojít již v 6 letech a případná náhrada implantátem a korunkou je možná až v 18 letech (do té doby je nutno nosit nebo zhotovit napevno provizorní zubní náhradu) je třeba kromě prevence v případě úrazu u dětí dbát na rychlý převoz k zubnímu lékaři.

Následující obrázky dokumentují ošetření sportovního úrazu u 18-i letého karatisty.

 

 

 

 

 

       

zpět

 
 

© Český úsměv 2012