Vše co jste chtěli vědět o zubech, ale báli jste se zeptat ...

 

3.1.
2014
Schrödingerův zub

Kategorie: Prevence
autor: MDDr. Adam Šíma, komentářů: 0

Schrödingerův zub

Ne, nebojte se. Nečeká vás žádná pokročilá fyzika, ani záhrobní radovánky typu vykopávání mrtvoly známého vědce. Jistě i k vašim uším dolehl myšlenkový experiment Erwin Schrödingera o možnosti existence téže kočky živé i mrtvé v jednu a tu samou chvíli. To, co vnímáme jako evidentní paradox, ale v zubním lékařství existuje – zub může být v konkrétní okamžik živý, mrtvý i polomrtvý. Kam se na zuby hrabe kvantová fyzika!

Najde-li zubař velký kaz řekněme na horní stoličce, která má tři kořeny a v každém z nich jeden kanálek, může se stát, že dřeň v jednom kanálku bude mrtvá, ve druhém živá a ve třetím polomrtvá. Takovýto zub přitom může bolet jako čert, nebolet vůbec, nebo se střídavě projevovat jakkoliv mezi tím. A co hůř, někdy je takových zubů i víc vedle sebe. Pacient si pak obvykle sedne do křesla, ukáže na polovinu hlavy a lakonicky řekne „tady“.

Zubní lékaři hledající problém, který pacient vnímá jako evidentní, mají v takových případech mírně řečeno diagnostické rozpaky, neboť jediný zub vykazuje příznaky několika odlišných stavů. Je-li v řadě za sebou několik polomrtvých zubů, bývá někdy stomatolog v očích pacienta za tupce, který nepozná bolavý zub. Vždy platí, že terapie se řídí diagnózou nejhorší a u zčásti mrtvých zubů je tedy nutné ošetřit kořenové kanálky. 

Takže ať už jste nerdi neschopní samostatného života v nebo lidé veskrze praktičtí, vyražte na preventivní prohlídku. Nejcennější zuby jsou zuby úplně živé a zcela nemrtvé.

zpět

komentářů: 0

 
 

© Český úsměv 2012