Vše co jste chtěli vědět o zubech, ale báli jste se zeptat ...

 

Společnost


13.3.
2014
10 vět, po kterých zubař potřebuje panáka

autor: MDDr. Adam Šíma

10 vět, po kterých zubař potřebuje panáka

1)      „Neboj, pan doktor nebude nic dělat.“ – Oblíbená lež maminek, které se snaží jakýmkoliv způsobem zatlačit do zubařského křesla svého potomka. Zvláště často tuto větu používají maminky, jejichž dítko díky otoku přes půlku hlavy připomíná (ne)řiditelnou vzducholoď. Proč tedy rodiče otokem deformovaného dítěte s bolestí vyhledávají zubaře, když doktor nebude nic dělat? A jak vůbec rodiče vědí, že k žádnému výkonu nedojde ani při preventivní prohlídce? Nikdy dětem nelžete. Dítě není hloupé, rodičům věří a jakmile ho zubař jednou zradí, nikdy už na křesle pusu neotevře.

celý článek

 

24.1.
2014
Rohlíková apokalypsa

autor: MDDr. Adam Šíma, komentářů: 0

Rohlíková apokalypsa

Jsem člověk veskrze netechnický. Žárovku na štaflích vyměňuji se silnou závratí a při vyhozených pojistkách, ačkoliv nevěřím na elektrický proud. O to víc však věřím lidem, kteří se živí tím, čemu sám nerozumím. Takže skoro všem. To ale neplatí v zubní ordinaci. Pacienti zubařům už ze zásady nevěří vůbec. Zejména to platí pro ty pacienty, kteří mají tendenci vše odkládat a věří v zázrak. Můstek, který mají v ústech deset let, musí sloužit i dalších deset, jako by ho měla držet síla přesvědčení svého nositele. Na bolavé zuby ale nejsou Lurdy, nýbrž vrtačka a kleště.

celý článek

 

1.12.
2013
Paradigma obyčejné amalgámové výplně

autor: MDDr. Adam Šíma, komentářů: 0

Paradigma obyčejné amalgámové výplně

Košilatý a notně vousatý vtip praví, že inteligentní žena je jako yeti: všichni o ní mluví, ale nikdo ji neviděl. Podobným fantomem ústních dutin příslušníků českého národa je „obyčená amalgámová výplň“. 

celý článek

 

30.10.
2013
Standard

autor: MDDr. Adam Šíma, komentářů: 0

Chytré hlavy lidu se kdysi daly dohromady a vytvořily sociální stát, kde na zodpovědného člověka vládnoucí režim přenesl odpovědnost za ty nezodpovědné formou „solidárního“ zdravotního pojištění, které není nic jiného než daň, o jejíž „spravedlnosti“ lze vést dlouhé debaty na ostří nože. Důsledkem skutečného „komerčního“ pojištěná by ale byly hory mrtvol neošetřených nezodpovědných, kteří se – dámy prominou - prochlastali a prožrali k smrti, přičemž si pojištění neplatili. Která alternativa je pro vás, vážení čtenáři, přijatelnější? Koule u nohy, nebo eliminace prostřednictvím Darwinovy evoluční teorie v praxi? 

celý článek

 

2.8.
2013
Dnes ordinuje veterinář

autor: MDDr. Adam Šíma

Česká společnost je posedlá akademickými tituly. Když si stěžuje inženýrka Kropáčková, má to větší váhu, než když si stěžuje paní Kropáčková. Někteří jedinci oslovování titulem přímo vyžadují a jsou i tací, před kterými byste měli stát nejlépe v předklonu a servilně je oslovovat profesore inženýre kandidáte věd doktore honoris causa.  Můžete být klidně sebevětší blbec, ale jste-li doktor blbec, vypadá to  pro velkou část veřejnosti důvěryhodněji. Ve změti akademických titulů se objevil i titul MDDr., tedy Medicinae Dentalis Doctoris, čímž byla narušena hegemonie záplavy zubařů hrdě ryjících na mosazné destičky u zvonku do ordinace písmenka MUDr. Tato změna občas vyvolává mezi neznalou veřejností nefalšovanou paniku.

celý článek

 
 
 

© Český úsměv 2012